Každý nôž by ste mali používať vždy len pre to, na čo je určený: nôž na chlieb na krájanie chleba , vykosťovací nôž na vykosťovanie , apod. Pri práci s nožom by ste za žiadnych okolností nemali vynakladať prílišné úsilie , tým skôr pri rezaní kostí, chrupaviek alebo mrazených potravín, v opačnom prípade môže dôjsť k nenávratnému poškodeniu čepele. Pri práci s vhodným nožom pôjde krájanie ľahko, bez potreby tlačiť na nôž.
Materiál, z ktorého je vyrobená krájacia doska, môže tiež ovplyvniť životnosť noža. Väčšina moderných nožov nesmie prísť do kontaktu s materiálmi ako je sklo alebo kameň, preto je lepšie zvoliť krájaciu dosku z mäkkého plastu alebo dreva.
Dodržujte hygienické pravidlá. Po použití by ste mali každý nôž okamžite očistiť od lepivých kúskov jedla a iných nečistôt. Výrobcovia spravidla neodporúčajú umývať nože v umývačke riadu, pretože tlak vody v kombinácii s čistiacimi prostriedkami môže poškodiť alebo deformovať čepeľ alebo rukoväť z prírodných materiálov (drevo, kosť). Opláchnuť nôž pod prúdom vody a utrieť ho do sucha navyše nie je také ťažké. Pokiaľ sa vám stane, že ste váš oceľový nôž s plastovou rukoväťou nechali omylom umyť v umývačke riadu, nič sa nedeje, nôž sa nezničí za jedno umytie. Dôležité však je, aby sa z toho nestal zlý zvyk. Pokiaľ váš nôž budete umývať ručne, bez používania abrazívnych umývacích prostriedkov, baktérie a hrdza nebude mať šancu.
Správna starostlivosť o kuchynské nože sa nezaobíde bez ich riadneho skladovania. Nože neumiestňujte do blízkosti príborov alebo iných kovových predmetov, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu alebo otupeniu čepele. Na tento účel je lepšie použiť špeciálne držiaky. Najobľúbenejšie a zároveň hygienické sú magnetické držiaky pre oceľové nože a univerzálne kefové bloky pre nože vyrobené z akéhokoľvek materiálu. Tieto kuchynské doplnky nielen že vyzerajú skvele, ale aj zaberajú minimum priestoru, umožňujú správne skladovať nože a tiež slúžia ako ďalšia ozdoba vašej kuchyne.
V neposlednom rade je tiež dôležité spomenúť, že nože treba pravidelne a včas brúsiť. Ich rezné hrany v priebehu času odhaľujú mikroskopické defekty, ktoré sú voľným okom neviditeľné, ale môžu znížiť kvalitu rezu. Zároveň majú tendenciu zväčšovať svoju veľkosť, čím môže dôjsť k znehodnoteniu noža. Pravidelné zaostrovanie pomôže zbaviť sa takých vád a zachová dokonalú ostrosť. Pri brúsení je veľmi dôležité dodržiavať pravidlá konkrétneho noža a pre každý z nich používať iba materiály odporúčané výrobcom.